Boodschap van HattemCentraal voor het College en de Raad van Hattem betreffende het Woonprogramma Hattem
Op woensdag 27 maart bespreekt de raad het door het college voorgestelde woonprogramma.
De fracties van alle partijen is gevraagd om aan te geven wat zij mogelijk missen in dit woonprogramma zodat dit nog meegenomen kan worden voordat de raad er een besluit over gaat nemen.
Daarnaast geeft deze commissievergadering de fracties de kans om aan de hand van de input en wensen met elkaar in gesprek te gaan. Mocht daar een meerderheid zijn in zaken die we nu nog missen, kan ook deze input meegenomen worden in het uiteindelijke Woonprogramma.
HattemCentraal geeft hieronder de concrete voorstellen die zij vooraf heeft meegegeven aan het college en welke zij graag met de andere fracties wil bespreken.
Bouwen voor de (Hattemse)vraag
Het woonprogramma heeft het over het bouwen van 30% Sociale woningen, deze aantallen zijn gebaseerd op de regionale en landelijke vraag, maar wat hebben we echt nodig om onze eigen vraag/behoefte in te vullen?
• Concreet voorstel: Versneld invoeren, Minimaal 50% toewijzen aan Hattemers om voor iedereen een passende woning te realiseren zodat alleenstaande starter of senioren niet gedwongen worden om te verhuizen naar omliggende gemeenten, omdat een passende woning in Hattem niet te vinden is.
• Concreet voorstel: bouw meer betaalbare woningen en middel daarin tussen sociale huurwoningen en midden huur.
• Concreet voorstel: Eerst bouwen voor de Hattemse vraag. Leg de focus op de opgave die er ligt om Hattemers te huisvesten. Bouw voldoende en verschillende vormen van seniorenwoningen zodat we maximaal inzetten op doorstroom.
• Concreet voorstel: pas huisvestingsverordening direct toe zodat de voorrangsregeling voor lokale woningzoekenden bij nieuwbouw van goedkope koop direct in gaat.
• Concreet voorstel: Direct toepassen van instrumenten die bijdragen aan de realisatie van woningen voor de Hattemers, o.a. minimaal 50% toewijzen aan Hattemers.
Groot knelpunt in woningen voor mensen met een zorgvraag.
Te lezen valt dat we een knelpunt hebben, tot 2040 oplopend tot een te kort van 50 woningen voor mensen met een zorgvraag. Kom nu met oplossing zodat de groeiende vraag naar aanpalende mantelzorg kan worden gerealiseerd.
Splitsen van woningen voor mantelzorg en inwonende jongeren is nog te onderbelicht en kan nog beter uitgedragen worden.
• Concreet voorstel: Overweeg financiële stimulansen zoals leges voordelen en/of subsidies voor huiseigenaren die bereid zijn hun woningen op te splitsen om zo de drempel te verlagen.
• Concreet voorstel: Start voorlichtingscampagnes om de Hattemse bewoners bewust te maken van de voordelen van woningopsplitsing en hoe dit kan bijdragen aan de lokale gemeenschap.
• Concreet voorstel: maak gebruik van Flexibele Bestemmingsplannen om meer flexibiliteit te bieden voor woningopsplitsing, rekening houdend met de specifieke behoeften van starters en mantelzorgsituaties.
• Concreet voorstel: De woningen in de Woon-Zorg zone labelen als woningen met een zorgvraag en bij geen zorgvraag, leeftijdsgebonden toepassen. Daarnaast erop toezien dat de afspraken nagekomen worden. Geen mogelijkheid van afkoop via een vereveningsfonds.
Inbreiding versus verstedelijking, beperkte grondpositie.
De grondpositie van de gemeente is beperkt. Sturing via eigen gronden is nauwelijks mogelijk om goede afspraken te maken met ontwikkelende partijen. Dat betekent dat we slim moeten omgaan met de ruimte die we hebben met behoud van het Hattemse karakter en groen.
• Concreet voorstel: Actieve grondpolitiek en uitruilen van bestaande gemeentegronden zodat we zelf kunnen bepalen wat we bouwen en niet afhankelijk zijn van projectontwikkelaars.
We gaan het Lokale woonprobleem niet oplossen als we geen betaalbare huizen generen voor Starters, Jongeren en Senioren, maar wel toestaan dat er ruimte is om ongeveer 60 tot 80 woningen in het buitengebied te realiseren en die ook nog eens een aanslag vormen op onze “groene” omgeving.
• Concreet voorstel: Toets instellen, door woningen in het dure segment en die niet bijdragen aan het realiseren van betaalbare woningen, geen vergunning te geven. Noord-Holland is daar een voorbeeld van.
Minder Regiodeal Kop van de Veluwe, meer voor Hattemers
In het woonplan missen we concrete stappen en voorstellen hoe we het te kort aan woningen voor onze Hattemers gaan oplossen. Wel worden afspraken gemaakt met de regio over een fors aantal woningen. Voor ons is niet duidelijk hoe de Hattemse jongeren, starters en Senioren hier een plek in krijgen. Wij zijn van mening dat dit tot nu toe onvoldoende belicht is geweest. In het woonprogramma wordt dit bevestigd. De vraag is dan ook waar zit de prioritering? “Op dit moment is onze woningvoorraad onvoldoende toegesneden op de grote variatie aan doelgroepen op de woningmarkt” zo staat te lezen.
• Wij kunnen ons dan ook niet geheel vinden in het uitgangspunt, het bouwen van 1100 woningen voor de regio en zeker niet versneld van oorspronkelijk 2040 naar 2030.
• Concreet voorstel: Niet versneld bouwen om het aandeel/bod van de Provincie Gelderland op de ambities uit de Nationale Woon- en Bouwagenda te kunnen voldoen in 2030, maar vasthouden aan de eerder gestelde 2040.